Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Νέα δολοφονία εργάτη στα Χανιά


ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ "ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ" ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.

Ένας ακόμα εργαζόμενος νεκρός χθες το απόγευμα σε εργατικό "ατύχημα" πάνω σε στύλο της ΔΕΗ στο χωριό Φουρνέ του Δήμου Μουσούρων Χανίων.Οι καθημερινές δολοφονίες και τραυματισμοί εργατών που περιγράφονται από τα αφεντικά και τους συνδικαλιστές-συνομιλητές τους με τον όρο "εργατικό ατύχημα", δεν αποτελούν μια ατυχή στιγμή του ωραρίου της εργασίας, αλλά μια βασική συνιστώσα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης που υφίστανται οι προλετάριοι για την τροφοδότηση του καπιταλιστικού κόσμου, και που φτάνει έως τα ακραία όρια της απώλειας της σωματικής ακεραιότητας και της ίδιας της ζωής. Υπό τον εκβιασμό του διλήμματος της επιβίωσης ή της ανέχειας και εξαθλίωσης, ο εργαζόμενος αναγκάζεται να αναλάβει εργασία που εμπεριέχει στη φύση της το ρίσκο του θανάτου ή του τραυματισμού και της αναπηρίας.

..................................

  • Το συμβάν
συγκλόνισε τους συναδέλφους του που ήταν παρόντες, αλλά και άφησε άφωνους τους κατοίκους του χωριού που έβλεπαν για 45 λεπτά περίπου το σώμα του άτυχου 44χρονου εναερίτη της ΔΕΗ να κρέμεται από τον στύλο, καθώς το σημείο όπου εργάζονταν ήταν ιδιαίτερα δύσβατο και χρειάσθηκε να χρησιμοποιηθεί κλιμακοφόρο της Πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός αντρών της προκειμένου απομακρυνθεί από το σημείο που εξέπνευσε και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων.
Τα ακριβή αίτια του θανάτου θα διαπιστωθούν από την ιατροδικαστική εξέταση που αναμενόταν να γίνει αργά το βράδυ ή σήμερα το πρωί. Πάντως σύμφωνα με τους συναδέλφους του ήταν πολύ έμπειρος στην εργασία του αφού ήταν στη θέση αυτή για πάνω από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων ο θάνατος του εναερίτη δεν πρέπει να επήλθε από ηλεκτρικό ρεύμα καθώς λόγω των εργασιών που γίνονταν είχε διακοπή η παροχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτοικοι της περιοχής σημείωσαν ότι την ώρα που ο άτυχος "εναερίτης" καθάριζε το μετασχηματιστή φάνηκε ένα μικρό σύννεφο σκόνης το οποίο εισέπνευσε ο άντρας και δηλητηριάσθηκε. Πιθανόν η "σκόνη" αυτή να προέρχονταν από το υγρό που χρησιμοποιείται για την "ψύξη" του μετασχηματιστή. Το συνεργείο της ΔΕΗ είχε μεταβεί στην περιοχή μετά απο αναφορά για συχνότατες βλάβες στο δίκτυο.
Στον Φουρνέ μετέβησαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με μεγάλο αριθμό ανδρών. Στον στύλο ανέβηκε ένας συνάδελφος του άτυχου 44χρονου, ο οποίος, αφού πρώτα τον έδεσε με σκοινί, στη συνέχεια τον απεγκλώβισε από τη ζώνη και τα "πέδιλα" με τα οποία κρατιόνταν από τον στύλο. Στη συνέχεια, οι πυροσβέστες τραβώντας το σκοινί, κατέβασαν το σώμα του άντρα και το παρέδωσαν στους άντρες του ΕΚΑΒ.
Στο σημείο του συμβάντος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο κ. Γ. Πλοκαμάκης, προϊστάμενος της ΔΕΗ στα Χανιά.
Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων κ. Σκουλούδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: "Στις 5.10 ειδοποιήθηκε η υπηρεσία μας για το ατύχημα αυτό στο Φουρνέ σε υπάλληλο της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της εργασίας του στον υποσταθμό. Την αιτία του θανάτου δεν τη γνωρίζουμε, αν οφείλεται στο ηλεκτρικό ρεύμα ή σε κάποιο παθολογικό αίτιο. Είναι θέμα ιατροδικαστή".
Σημειώνεται ότι πολύ πρόσφατα οι τεχνικοί στη ΔΕΗ εξέφρασαν την αγωνία τους για τη μείωση του αριθμού του τεχνικού προσωπικού της Επιχείρησης τα τελευταία χρόνια και για την αδυναμία τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θα ήθελαν. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες σε ανάλογο περιστατικό στην περιοχή του Αποκόρωνα ειχε βρει το θάνατο ένας μετανάστης που εργάζονταν για εργολάβο που αναλάμβανε εργασίες της ΔΕΗ.

  • 11/03/09 - Ευθύνες σε εργολάβο
Ευθύνες σε εργολάβο επιρρίπτουν οι τεχνικοί της ΔΕΗ και το Εργατικό Κέντρο Χανίων για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε προχθές στον Φουρνέ και είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός 44χρονου εργαζόμενου στην Επιχείρηση εν ώρα υπηρεσίας.
Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτήριο του υπουργείου Ανάπτυξης διοργανώνει στις 26 Μαρτίου η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, με αφορμή το εργατικό δυστύχημα και, παράλληλα, καλεί τη διοίκηση της Επιχειρήσης να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση όλων των μονάδων της με μόνιμο προσωπικό, να προχωρήσει στην επιτήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και στον έλεγχο των εργολάβων.
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή Χανίων της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, αφού τονίζει ότι «το προσωπικό της ΔΕΗ Χανίων συμπαρίσταται και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στα μέλη της οικογένειας του άτυχου συναδέλφου», επισημαίνει ότι «το θλιβερό περιστατικό που συνέβη στην περιοχή Φουρνέ είναι ακόμα ένα δείγμα γραφής των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στην ΔΕΗ. Ένα ακόμα χειροπιαστό δείγμα της κατασκευαστικής προχειρότητας των εργολάβων της ΔΕΠ».
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Απασχόλησης να προχωρήσουν «σε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ώστε να σταματήσει να καταβάλεται φόρος αίματος των εργαζομένων».
Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Στον βωμό του καθήκοντος άλλος ένας συνάδελφος τεχνικός εναερίτης έχασε τη ζωή του. Για την ακρίβεια την τελευταία του πνοή άφησε χθες πάνω στην κολόνα, την ώρα που εκτελούσε εργασίες ο συνάδελφος Μανώλης Κουράκης.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο άτυχος συνάδελφος χτυπήθηκε από ρεύμα στην προσπάθεια του να ηλεκτροδοτήσει γραμμή η οποία είχε εσφαλμένα γεφυρωθεί με άλλο τμήμα δικτύου που είχε κατασκευαστεί το πρωί από συνεργείο του εργολάβου.
Το θλιβερό περιστατικό που συνέβη στην περιοχή Φουρνέ είναι ακόμα ένα δείγμα γραφής των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στην ΔΕΗ. Ένα ακόμα χειροπιαστό δείγμα της κατασκευαστικής προχειρότητας των εργολάβων της ΔΕΠ.
Η συρρίκνωση του τεχνικού προσωπικού της ΔΕΗ και οι αναθέσεις έργων στους εργολάβους, οι οποίοι, για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα χρησιμοποιούν ανειδίκευτο προσωπικό, με αποτέλεσμα οι εργασίες να γίνονται ανεπαρκείς και επικίνδυνες για τους ίδιους για τους τεχνικούς της ΔΕΗ, τους καταναλωτές και τις εγκαταστάσεις.
Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι την τελευταία διετία έχουν χάσει την ζωή τους δύο εργαζόμενοι του εργολάβου και μόλις χθες ένας τεχνίτης υπάλληλος της ΔΕΗ. Μήπως οι αρμόδιοι πρέπει να προβληματιστούν για τα αίτια αυτών των θανατηφόρων ατυχημάτων;
Για μας τους εργαζόμενους τα αίτια των παραπάνω είναι: Η έλλειψη τεχνικού προσωπικού, η ανεξέλεγκτη επέλαση των εργολάβων με το ανειδίκευτο προσωπικό, η απαξίωση της διοίκησης για την σωστή λειτουργία της επιχείρησης, η ανεπαρκής εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού, η εντατικοποίηση της δουλειάς».
(πηγή :http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=31126)

προηγούμενο σχετικό άθρο :

8-3-09 εργατικό ατύχημα στο Ρέθυμνο

Αρχειοθήκη ιστολογίου