Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι


" Λαϊκη Συνέλευση των κατοίκων των χωριών που εμπλέκονται στην κατασκευή του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος έγινε χθες στο χωριό Ευαγγελισμός του Δήμου Καστελίου για την συγκρότηση ενιαίου μετώπου ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης με το ΥΠΕΧΩΔΕ. "

Η αποψινή λαϊκή συνέλευση στο δήμο Καστελίου θα δείξει ξεκάθαρα τις πρώτες θέσεις των κατοίκων της περιοχής για το υπό σχεδιασμό νέο αεροδρόμιο ενώ η δημοτική Αρχή επιχειρεί να συγκροτήσει ένα ενιαίο διεκδικητικό μέτωπο. Χθες το βράδυ έγινε λαϊκή συνέλευση και στον οικισμό του Ευαγγελισμού απ’όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα απαλλοτριωθεί το 60% της συνολικής έκτασης!

Οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν την ανάπτυξη, είναι σαφώς υπέρ του να γίνει το μεγάλο έργο, αλλά αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο αρχικό σχέδιο, κυρίως με την πύλη εισόδου, το εμπορευματικό κέντρο, αλλά και τις τελευταίες πληροφορίες που θέλουν να εξετάζεται και ως εναλλακτική αρτηρία ο δρόμος Ηράκλειο-Αρκαλοχώρι-Θραψανό.

Οι μελέτες και οι πλήρεις φάκελοι που υποσχέθηκε ο κ.Σουφλιάς δεν έφτασαν ακόμη στο Καστέλι, αλλά στο δήμο θα πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία στην πραγματικότητα θα έχει χαρακτήρα λαϊκής συνέλευσης.

“Δεν μας έχει στείλει τίποτα το υπουργείο παρότι μας είχαν πει ότι θα τις πάρουμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά εμείς θα κάνουμε τη συνεδρίαση με τον κόσμο, θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις τους , να ανταλλάξουμε γνώμες”, επεσήμανε χθες το βράδυ στην “Π” ο κ.Σμυρνάκης που συμμετείχε και στη λαϊκή συνέλευση στον Ευαγγελισμό. Που είναι και ένας από τους οικισμούς που πλήττονται καίρια από την κατασκευή του αεροδρομίου. Υπολογίζεται ότι το 60% των εκτάσεων που θα απαλλοτριωθούν αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων του συγκεκριμένου οικισμού!

«Έχουν πολλά δίκια οι άνθρωποι εκεί, αλλά τους επέστησα την προσοχή ότι πρέπει να έχουμε ενιαίο μέτωπο. Να πάμε συγκροτημένα και να διεκδικήσουμε αυτό που τους ανήκει» τόνισε ο δήμαρχος.

Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση στον Ευαγγελισμό είχαν πολλοί την άποψη ότι πρέπει να συγκροτήσουν δική τους επιτροπή-αφού δέχονται την βασική επιβάρυνση-και να προχωρήσουν και με μία σχετική αυτονομία! Μάλιστα ορισμένοι κάτοικοι έβαλαν και θέματα αντισταθμιστικών που πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τον Ευαγγελισμό.

“Θα πάρουν τις πιο πολλές περιουσίες από το χωριό μας. Θα αφήσουν λίγα σε μας και πάλι αυτά δεν θα βγάζουν τίποτα! Εμείς λοιπόν δεν πρέπει να είμαστε πρώτοι στα αντισταθμιστικά οφέλη; Γιατί να είμαστε στην ίδια μοίρα εμείς με τους άλλους;”, έλεγαν πολλοί.

-Έχετε δίκιο σε πολλά, αλλά δεν μπορούμε να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του. Θα είναι μία επιτροπή και εσείς φυσικά θα έχετε εκπρόσωπο, τους απάντησε ο κ.Σμυρνάκης που επεσήμανε ότι το βασικό είναι να ξέρουν τον σχεδιασμό και να υπάρχει συγκροτημένη απάντηση.

Ο δήμαρχος σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κανένας αεροδρόμιο εάν δεν γίνουν δεκτές οι προϋποθέσεις που βάζει ο δήμος Καστελίου. Όπως είναι το θέμα των δρόμων, του στρατιωτικού αεροδρομίου, των αντισταθμιστικών οφελών κλπ΄

Ο κ.Σμυρνάκης θυμίζει ότι πολλά άλλαξαν από τα απρώτα σχέδια. Όπως:

-Η χάραξη του νέου δρόμου που οδηγεί προς το αεροδρόμιο έχει αλλάξει και τώρα εμφανίζεται να περνά δίπλα στο αεροδρόμιο και όχι δυτικά του Ευαγγελισμού ενώ καταργείται και ο κόμβος που αρχικά είχαν σχεδιάσει.

-Ο ανατολικός δρόμος που οδηγούσε προς το αεροδρόμιο δεν υπάρχει πλέον-σύμφωνα με τους μελετητές για λόγους ασφαλείας.

-Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τις ανατολικές περιοχές οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες.

-Και φυσικά το εμπορικό κέντρο που τοποθετήθηκε δυτικά του αεροδρομίου και ανατολικά του Θραψανού και δεν έχει φυσικά καμία σχέση με το Καστέλι.

( Πηγή :http://www.patris.gr/articles/152385/90655 )


«Όχι» στο σχέδιο-πρόταση Σουφλιά για την κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου

είπαν χθες στη λαϊκή συνέλευση οι κάτοικοι του Καστελίου. Χωρίς να έχουν ακόμη στα χέρια τον περιβόητο φάκελο που τους υποσχέθηκε ο Γιώργος Σουφλιάς με τις μελέτες για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο, οι κάτοικοι του Καστελίου εξέφρασαν χθες την εντονότατη αγωνία τους για τις επιπτώσεις του έργου. Στην πρώτη λαϊκή συνέλευση που έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής κυρίαρχη ήταν και η «λαϊκή ανησυχία» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα συνοδεύσουν την κατασκευή του αεροδρομίου. Όπως δήλωσε στην «Τόλμη» αργά χθες το βράδυ ο δήμαρχος Καστελίου Μανόλης Σμυρνάκης οι κάτοικοι του Καστελίου είναι εντελώς αντίθετοι με το σχέδιο που προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή του έργου, επισημαίνοντας ότι ο τροποποιημένος σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει και το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο, ενώ όπως προσθέτει έχει αλλάξει όσον αφορά στην κατασκευή των οδικών αξόνων αλλά και του εμπορικού κέντρου που σχεδιάζεται στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην αλλαγή του σχεδίου για την πύλη εισόδου του αεροδρομίου, υπογραμμίζοντας ότι από τα σχέδια που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς έχουν αλλάξει οι προσβάσεις προς το αεροδρόμιο. Ο Μανόλης Σμυρνάκης υποστήριξε ότι η αρνητική στάση του Καστελίου έρχεται ως απάντηση στις αποφάσεις του υπουργού σε σχέση με το σχεδιασμό που ο ίδιος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, αγνοώντας τις προτάσεις της δημοτικής αρχής. Πρόσθεσε δε, ότι από τα σχέδια που έχουν σήμερα στα χέρια τους, δεν εγγυάται την ανάπτυξη της γύρω περιοχής. Στο σύνολό τους οι κάτοικοι στις τοποθετήσεις τους, χωρίς να μηδενίζουν την ανάπτυξη που θα φέρει στην ευρύτερη περιοχή ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς, επικέντρωσαν την κριτική τους στις εγγυήσεις της ελληνικής πολιτείας αφενός για την περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή και αφετέρου για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Από τη μία η δημοτική αρχή επικεντρωνόταν στην αναπτυξιακή κληρονομιά που οφείλουν να διασφαλίσουν στην περιοχή παράλληλα με την εγκατάσταση και λειτουργία του αεροδρομίου και από την άλλη οι κάτοικοι έθεταν ως κυρίαρχο το ζήτημα των επιπτώσεων. Η ανησυχία τους ήταν έκδηλη καθ' όλη τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης. Την ώρα μάλιστα της παρουσίασης του χάρτη που τους παρουσίασε ο δήμαρχος Μανόλης Σμυρνάκης, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κατέθεσαν τις ενστάσεις τους, καθώς διαπιστώθηκε η αλλαγή του σχεδιασμού του έργου από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ σε πολλά σημεία, και μάλιστα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών. Στόχος της δημοτικής αρχής Καστελίου ήταν να διαμορφώσει στη χθεσινή λαϊκή συνέλευση το πλαίσιο των προτάσεων που καταθέτει η τοπική κοινωνία για να ανοίξει ο διάλογος και η διαπραγμάτευση με το υπουργείο πριν από τη δημοπράτηση του έργου. Προϋπόθεση όμως για να διαμορφωθεί το εν λόγω πλαίσιο των προτάσεων ήταν να έχουν στα χέρια τους το φάκελο Σουφλιά (σύμφωνα με τις υποσχέσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ) με τις εγκεκριμένες μελέτες του έργου, φάκελο που ακόμη περιμένουν να παραλάβουν τόσο στο δήμο Καστελίου όσο και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς.

Ενιαία γραμμή: Την πρόταση για τη χάραξη κοινής γραμμής διεκδίκησης και από τους τρεις δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων θα επεκταθεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου, προτάσσει ο δήμαρχος Αρκαλοχωρίου Χαράλαμπος Γιαννόπουλος. Ο δήμαρχος καλεί τους συναδέλφους του, του Καστελίου, πρωτίστως, Μανόλη Σμυρνάκη και του Θραψανού Μανόλη Λαδωμένου να συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση τα τρία Δημοτικά Συμβούλια για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας γραμμής πλεύσης και στρατηγικής για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής. Ο δήμαρχος παρατηρεί ότι σήμερα υπάρχει έλλειμμα συνεννόησης ανάμεσα στους δημοτικούς άρχοντες των τριών δήμων, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα του διαλόγου με τη θεσμική διαδικασία που προτείνει. Τονίζει δε, την επιτακτική ανάγκη για την καλύτερη διεκδίκηση του συνόλου των ανταποδοτικών οφελών και των παράλληλων έργων, ιδίως του μεγάλου ζητήματος της οδικής σύνδεσης του αεροδρομίου με τους τρεις δήμους.

( πηγή : http://www.tolmi.gr/one.asp?ui={8C0325C7-1BD8-49F4-A8A1-90CA0E8089F0)

Αρχειοθήκη ιστολογίου