Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Δ.Ε.Η., ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Τον φέρανε νεκρό αργά χθες βράδυ.

Ακόμη δεν είχε παγώσει το αίμα στο στόμα του.

Τον πλύναμε, τον ντύσαμε σαν να΄ ταν θέρος.

Το σώμα του σε ακαμψία, όπως τα μέταλλα των ταινιοδρόμων που τον τεμάχισαν.

Σκοτώθηκε στο ορυχείο.

“Ακόμη ένας τραγικός θάνατος εργάτη στη Δ.Ε.Η.” γράψαν οι εφημερίδες.

Ήταν ο Κώστας από το Κλείτος... ο Νίκος από το Ρύμνιο, ο Μάρκος από το Βελβεντό,

ο Γιώργος από το Μεταξά, ο Φετίμ από την Κορυτσά, ο Μόρφης από την Πτολεμαΐδα...

και τόσοι άλλοι που καταγράφτηκαν ως “εργατικά δυστυχήματα”.

Για ακόμη μια φορά τα αίτια διερευνώνται...

Δ.Ε.Η., ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ

2001 – 2009: 15 νεκροί εργάτες στη Δ.Ε.Η. στο νομό Κοζάνης

Οι δολοφονίες εργατών δεν είναι αριθμοί σε στατιστικούς πίνακες.

Είναι καθημερινές πτυχές ενός διαρκούς ταξικού πολέμου.

Και ο εχθρός είναι ανελέητος.

Να αντεπιτεθούμε....

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

11:00 π.μ. συγκέντρωση – μικροφωνική (κεντρική πλατεία Κοζάνης)

12:00 π.μ. πορεία

5:00 μ.μ. εκδήλωση (θεατράκι Αγ. Δημητρίου, Κοζάνη)

*συζήτηση με θέμα: εντατικοποίηση της εργασίας και εργατικά ατυχήματα στη Δ.Ε.Η.

*προβολή βίντεο

συνέλευση αναρχικών – αντιεξουσιαστών/τριών σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα

ΛΙΣΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ (Δ.Ε.Η. & ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ)

(από το 1998 μέχρι σήμερα, από τα στοιχεία που βρήκαμε ως τώρα)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (15 Απριλίου 2009)

ετών 48, πατέρας 2 παιδιών - ΑΗΣ Καρδίας (εργοδηγός, υπάλληλος ΔΕΗ)

Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στη 1:10 το μεσημέρι στο Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδίας Κοζάνης. όπου εργαζόταν ο υπομηχανικός Κωνσταντόπουλος Νίκος από το Ρύμνιο Κοζάνης, 48 χρονών και πατέρας 2 παιδιών. Ο εργαζόμενος, εργοδηγός στην ειδικότητα και πολύ έμπειρος, τη στιγμή που επιχειρούνταν μετρήσεις για την επανεκκίνηση της 4ης μονάδας του ΑΗΣ, η οποία βρισκόταν σε συντήρηση χτυπήθηκε από υψηλή τάση όταν πήγε να κάνει κάποια μέτρηση σε μετασχηματιστή του σταθμού. και έπεσε στο κενό. Το ρεύμα τον πέταξε στο έδαφος από ύψος πέντε μέτρων. Ο Κωνσταντόπουλος ήταν υπεύθυνος στα ΚΙΤ και στο λεγόμενο Συνεργείο Προστασίας, μαζί με τον συνάδελφό του Προκόπη Δουγαλή, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού αυτού συμβάντος. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΣΩΠ ΑΗΣ Καρδιάς Γιώργο Παπαστέργιο (ο οποίος ήταν εμφανώς σοκαρισμένος από το δυστύχημα) ο θανών άφησε την τελευταία του πνοή από ηλεκτροπληξία πριν ακόμη φτάσει στο χώρο το ασθενοφόρο.

ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΚΟΣ (4 Φλεβάρη 2009)

ετών 46, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών - Κάτω Κώμη (εναερίτης - υπάλληλος ΔΕΗ)

Τη ζωή του έχασε ο 46χρονος ηλεκτροτεχνίτης εναέριων δικτύων Νίκου Μάρκος από το Βελβεντό Κοζάνης πατέρας δυο ανήλικων παιδιών που δούλευε στη ΔΕΗ ως ηλεκτρολόγος στην διανομή. Το δυστύχημα συνέβη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κάτω Κώμης, οπού ο άτυχος 47χρονος πήγε για να επιδιορθώσει βλάβη σε καλώδια παροχής ρεύματος και ενώ βρισκόταν πάνω σε στύλο της ΔΕΗ, υπέστη ηλεκτροπληξία.

ΤΙΓΚΙΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (12 Ιουλίου 2008)

ετών 49 - ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ (υπάλληλος ΔΕΗ)

Ο εργαζόμενος στη ΔΕΗ Τιγκιανίδης Γιώργος 49 ετών υπέστη ανακοπή καρδιάς εν ώρα υπηρεσίας στον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ. Είχε προηγηθεί μια πολυήμερη και ιδιαίτερα απαιτητική βάρδια εργασίας, η οποία αποτελούνταν από συνεχόμενα 12ωρα. Ο Τιγκιανίδης δούλευε στον ΑΗΣ του βιομηχανικού συγκροτήματος που παράγει ρεύμα για τη λειτουργία των ορυχείων. Ήταν παντρεμένος και περιμένανε δεύτερο παιδί.

ΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ (7 Ιουλίου 2008)

ετών 49 - Ορυχείο νοτίου πεδίου (εκλεκτής πύργου ελέγχου - υπάλληλος ΔΕΗ)

Ο εργαζόμενος Τσιώνης Στέργιος 49 ετών, έπαθε ανακοπή καρδιάς την ώρα που εργαζόταν στον πύργο ελέγχου του νοτίου πεδίου.

ΔΑΒΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (14 Ιουνίου 2008)

ετών 37 - Α.Η.Σ. Αγ. Δημητρίου (μηχανοτεχνίτης - υπάλληλος ΔΕΗ)

Ο 37 ετών Δαβίνης Ιωάννης βρέθηκε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Τον εργαζόμενο βρήκαν οι συνάδελφοι του (στο υπόγειο του λεβητοστάσιο της 4ης μονάδας) θανάσιμα τραυματισμένο πιθανόν λόγο πτώσης από ύψος. Ο Δαβίνης εργαζόταν ως μηχανοτεχνίτης στην ομάδα συντήρησης στροβίλων. Η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς ο άτυχος τεχνικός επιθεωρούσε τις επίμαχες εργασίες που γίνονται στο εργοστάσιο του Αγίου Δημητρίου από τη Siemens. Πρόκειται για τα έργα που έχουν καθυστερήσει να παραδοθούν και η ΔΕΗ δεν ενεργοποίησε τις ρήτρες κατά της Siemens ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, θέμα που προκάλεσε ακόμη και παραιτήσεις από το Δ.Σ. Όπως αναφέρουν συνδικαλιστές, ο 37χρονος ήταν πολύ αυστηρός στην τήρηση των προδιαγραφών και πίεζε όσο μπορούσε και αυτό ίσως να ενόχλησε κάποιους. Για τη ΔΕΗ, ο θάνατος τού 37χρονου θεωρείται ατύχημα, παραμένουν όμως πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες και τα αίτια.

ΦΕΤΙΜ ΚΡΟΣΙ (2 Ιουλίου 2007)

ετών 27 - στο Ορυχείο Καρδίας (οδηγός σε εργολάβο)

Εργάτης σκοτώθηκε στο ορυχείο Καρδιάς. Ο 27χρονος Κρόσι Φετίμ από την Αλβανία, οδηγός στον εργολάβο Φλωρίνη, ανασύρθηκε νεκρός όταν το φορτηγό που οδηγούσε παρέκκλινε από την πορεία του και ανατράπηκε. Καταπλακώθηκε από το τεράστιο φορτηγό που οδηγούσε σε κατηφόρα. Η πλατεία στην οποία άδειαζαν τα φορτηγά ήταν μικρή. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε επαρκείς χώρος για να γυρίζουν εύκολα τα φορτηγά τα οποία αναγκαστικά έπαιρναν κλειστή στροφή σε συνδυασμό με την ταχύτητα και το βρεγμένο οδόστρωμα προκάλεσαν το ατύχημα. Ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Ο Φετίμ, έμπειρος οδηγός, δούλευε 4 χρόνια ως οδηγός σε εργολάβους της Δ.Ε.Η., είχε χαρτιά και τους τελευταίους 4 μήνες ήταν μέλος σωματίου εργαζομένων.

ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (19 Ιουνίου 2007)

ετών 51, πατέρας 2 παιδιών - στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου (εργοδηγός, υπάλληλος ΔΕΗ)

Υπάλληλος της ΔΕΗ, έχασε τη ζωή του στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου Κοζάνης, όταν το όχημα τύπου “ούνιμοκ” που οδηγούσε κατακρημνίστηκε σε γκρεμό. Ο 51χρονος εργοδηγός Κωτούλας Αθανάσιος από την Άνω Κώμη, πατέρας 2 παιδιών, κατά την διάρκεια ελέγχου στο εργοτάξιο και στα μηχανήματα εξόρυξης έπεσε με το αυτοκίνητο από ύψος 20 μέτρων, απ' όπου ανασύρθηκε νεκρός. Το ατύχημα έγινε 1:00 η ώρα το βράδυ. Ο εργαζόμενος κινούνταν σε ένα δρόμο μέσα στο ορυχείο ο οποίος θα έπρεπε να είχε κλείσει. Ο συγκεκριμένος δρόμος είχε κοπεί στα δύο πριν από τρεις μέρες λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας, οπότε ο εργάτης μην έχοντας καλή ορατότητα λόγω νύχτας, ξαφνικά βρέθηκε στο κενό. Ο Κωτούλας που μόλις είχε επιστρέψει για δουλεία ύστερα από πολυήμερη άδεια, διατηρούσε τις αισθήσεις του και μπόρεσε να ειδοποιήσει μέσω του κινητού του τηλεφώνου τον πύργο ελέγχου του ορυχείου. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο συνάδελφοί του που τον βρήκαν λίγα μέτρα από τα συντρίμμια του οχήματος. Μαζί έφτασε και ένα ασθενοφόρο, με το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης. Αν και ήταν βαρύτατα τραυματισμένος στο κεφάλι, εν τούτοις διατηρούσε τις αισθήσεις του. Οι γιατροί του νοσοκομείου υπογράμμισαν ότι «ήρθε με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, με μυδρίαση και χωρίς αναπνοή». Διασωληνώθηκε αμέσως, έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, αλλά δυστυχώς χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα ο βαριά τραυματίας να υποκύψει». Ήταν το δεύτερο θανατηφόρο στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία μέσα σε ένα μήνα.

ΜΟΡΦΙΔΗΣ ΜΟΡΦΗΣ (8 Μαϊού 2007)

ετών 42, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών - Α.Η.Σ. Αγίου Δημητρίου (εργάτης σε εργολάβο)

Σε εργατικό "ατύχημα" στη 5η μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της έχασε τη ζωή του ο 42χρονος Μόρφης Μορφίδης, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών. Ο εργάτης στην προσπάθεια του να καθαρίσει τη χοάνη της μονάδας, αντί να ανέβει από πάνω και να χτυπήσει με το δονητή για να πέσει η τέφρα κάτω, άνοιξε την θύρα χαμηλά της χοάνης και επιχείρησε από κάτω με ξύστρα να κατεβάσει κομμάτια τέφρας που ήταν κολλημένα. Την ώρα που βρισκόταν στη βάση του σιλό η υγροποιημένη τέφρα έπεσε πάνω του, με αποτέλεσμα να πάθει ασφυξία αφού θάφτηκε ζωντανός. Οι κανονισμοί απαγορεύουν την είσοδο στο σιλό από το συγκεκριμένο σημείο. Όμως καμία απαγορευτική πινακίδα δεν υπάρχει, ούτε και καμία ταινία ασφαλείας. Επιπλέον, εάν στο σημείο παρευρίσκονταν τεχνικός ασφαλείας, όπως είναι υποχρεωμένος βάση σύμβασης να έχει ο εργολάβος, δεν θα επέτρεπε στον εργάτη να άνοιξε την θύρα χαμηλά της χοάνης και από κάτω να την καθαρίσει. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο καθαρισμός γίνεται από πάνω προς τα κάτω. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπαίνουν στο σιλό με ανεμόσκαλες και να καθαρίζουν την τέφρα χτυπώντας με δονητή τσιμέντου τα τοιχώματα, κατεβαίνοντας. Αυτό γινόταν όσο ο καθαρισμός πραγματοποιούνταν από ειδικευμένους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Ο Μόρφης Μορφίδης σε εργολάβο. Είχε προσληφθεί μόλις την περασμένη βδομάδα για να δουλέψει στην εργολαβία καθαρισμού του σιλό τέφρας της συγκεκριμένης μονάδας, η οποία είχε βγει εκτός λειτουργίας για να γίνουν εργασίες συντήρησης και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ έπρεπε να επαναλειτουργήσει άμεσα.

ΝΙΤΣΟΣ ΓΕΩΡΙΟΣ (18 Οκτωβρίου 2006)

ετών 45, πατέρας 3 ανήλικων παιδιών - Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας (οδηγός σε εργολάβο)

Ο 45χρονος εργάτης Γιώργος Νίτσος από το Μεταξά Κοζάνης, πατέρας 3 ανήλικων παιδιών, εργαζόμενος ως οδηγός σε εργολάβο στις αποθέσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας στο ορυχείο του Κυρίου Πεδίου, καταπλακώθηκε από το φορτηγό και τον λιγνίτη που κουβαλούσε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. Ο εργάτης, που κινούνταν σε χώρο απόθεσης λιγνίτη, προσέγγισε με το φορτηγό που οδηγούσε την άκρη του πρανούς για την απόθεση του λιγνίτη, με αποτέλεσμα οι δύο πίσω τροχοί να βρεθούν στο κενό. Ο ίδιος, στην προσπάθειά του να βγει από το αυτοκίνητο, έπεσε και τελικά καταπλακώθηκε από το όχημα. Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, στο χώρο θα έπρεπε να υπάρχει «τουμπαδόρος», δηλαδή εργαζόμενος που θα καθοδηγεί τους οδηγούς των φορτηγών που προσεγγίζουν κάνοντας όπισθεν, για να αδειάσουν το λιγνίτη. Στο πλαίσιο όμως των περικοπών που κάνει η ΔΕΗ σε προσωπικό, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, και αυτή η ειδικότητα τείνει να καταργηθεί. Η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για το έγκλημα, δηλώνοντας πως ο άτυχος εργαζόμενος «ουδεμία σχέση εργασίας είχε με αυτή και διαψεύδει ότι ο νεκρός είναι υπάλληλος, της ΔΕΗ». Ο Νίτσος δούλευε στη ΔΕΗ μέσω εργολάβου που είχε αναλάβει τη μεταφορά του λιγνίτη. Σε ανακοίνωση της η ΔΕΗ επισημαίνει πως ο 45χρονος δεν ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ, αλλά οδηγός που εκτελούσε εργασίες μεταφοράς λιγνίτη για λογαριασμό της και για αδιευκρίνιστους λόγους όπως υποστηρίζει η Επιχείρηση δεν τήρησε την απόσταση ασφαλείας από το πρανές η οποία επιβάλλεται κατά τη διάρκεια της εκφόρτωση.

ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ (23 Μαρτίου 2006)

ετών 49 - Ορυχείο Νοτίου Πεδίου (υπάλληλος ΔΕΗ)

Ο 49χρονος τεχνίτης Καρυπίδης Παρασκευάς, εργαζόμενος στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου, τραυματίστηκε θανάσιμα (ξεψύχησε δυο μέρες μετά στο νοσοκομείο). Τεχνίτης μηχανολογικής συντήρησης βαρέων οχημάτων, ο Καρυπίδης κλήθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ, στη λήξη της απογευματινής βάρδιας, να επισκευάσει γεωτρύπανο στο τμήμα Σκληρών του ορυχείου. Ακινητοποίησε το φορτηγό βάζοντας ταχύτητα, ακριβώς απέναντι από το σημείο της βλάβης, ώστε με τα φώτα του οχήματος να φωτίζει το χώρο, για να μπορέσει να δει και να επισκευάσει το πρόβλημα. Το όχημα μετακινήθηκε και τον καταπλάκωσε σφηνώνοντας τον πάνω στο γεωτρύπανο. Το συγκεκριμένο φορτηγό είχε κατασκευαστεί την δεκαετία του ΄60 και δεν είχε χειρόφρενο. Είχαν καταργήσει το χειρόφρενο με ντίζα για να μην δημιουργούν προβλήματα το χειμώνα. Εάν το φορτηγό ήταν νέας τεχνολογίας θα είχε χειρόφρενο με αέρα και δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα.

ΚΑΣΑΡΑΚΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ (11 Απριλίου 2005)

ετών 34 - Α.Η.Σ. Καρδίας (εργάτης σε εργολάβο)

Ο Λάζαρος Κασαράκης, 34 ετών, πέθανε την ώρα που δούλευε μέσα στο λέβητα του ΑΗΣ Καρδιάς κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Ο εργάτης δούλευε σε συνεργείο εργολάβου (Κακάρογλου) που ανέλαβε από τη ΔΕΗ την εργολαβία συντήρησης του λέβητα του ΑΗΣ Καρδιάς. Τον βρήκαν νεκρό οι συνάδελφοί του που πήγαν να τον αλλάξουν στη βάρδια, λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα. Αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Αρχικά αποδόθηκε σε έμφραγμα. Στη συνέχεια το πτώμα του 34χρονου, μετά από απαίτηση της οικογένειάς του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης προκειμένου να γίνει νεκροψία - νεκροτομή. Εκτιμούν πως η διαδικασία αυτή μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στο θάνατό του αφού μέχρι και προχτές δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας. Δούλευε μέσα σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, καθαρίζοντας το λέβητα όπου γίνεται η καύση και απελευθερώνεται η τέφρα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι καθάριζε το λέβητα όπου γίνεται η καύση και απελευθερώνεται η τέφρα, αντιλαμβάνεται τη δραματική έλλειψη οξυγόνου. Όπως λένε οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι μάσκες που τους δίνουν να φορούν αχρηστεύονται σε διάρκεια ελάχιστων λεπτών από τη μεγάλη ποσότητα σκόνης που αναγκάζονται να εισπνέουν.

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (23 Φλεβάρη 2005)

ετών 62, πατέρας 2 παιδιών - Α.Η.Σ. Αγ. Δημητρίου (εργάτης σε εργολάβο)

Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, το τέταρτο κατά σειρά από το 2000 που σημειώνεται στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη, αυτή τη φορά στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Αγ. Δημητρίου. Νεκρός είναι ο 62χρονος εργάτης Ευθυμιάδης Κωνσταντίνος από το Κλείτος Κοζάνης πατέρας δύο ανήλικων παιδιών ο οποίος εργαζόταν στον καθαρισμό των ταινιοδρόμων μεταφοράς του λιγνίτη στην εταιρία ΒΕΚΑ που είχε αναλάβει την εργολαβία καθαριότητας μέσα στο ορυχείο. Σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς, ενώ προσπαθούσε να καθαρίσει με ειδικό εργαλείο (ξύστρα) υπολείμματα από ταινία μεταφοράς λιγνίτη (ταινιόδρομο). Το αριστερό του χέρι μάγκωσε στον περιστροφικό κύλινδρο της ταινίας με αποτέλεσμα να του συνθλίψει όλο το χέρι μέχρι τον ώμο και το κεφάλι. Το νεκρό εργάτη βρήκε ο επιτηρητής που κάνει επιθεώρηση στα σιλό του ΑΗΣ. Ο Κώστας Ευθυμιάδης θα μπορούσε να έχει σωθεί αν εφαρμοζόταν ο κανονισμός που προβλέπει ότι ο καθαρισμός των ταινιοδρόμων πρέπει να γίνεται αφού προηγουμένως έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν δε δούλευε μόνος σ' αυτό το επικίνδυνο πόστο. Και σ΄ αυτό το έγκλημα επιχειρήθηκε συγκάλυψη. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης, που σπεύδει, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ανακρίσεις, να αποδώσει το θανατηφόρο ατύχημα σε «αδέξιο χειρισμό» του θύματος. Βέβαια, ενώ εύκολα ξανασκοτώνει το νεκρό, την ίδια ώρα προστατεύει τον εργολάβο, αποκρύπτοντας τα πλήρη στοιχεία του.

MALI BLEDI (24 Νοέμβρη 2004)

ετών 21 - Ορυχείο Νοτίου Πεδίου (οδηγός σε εργολάβο)

Θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα" στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ. Νεκρός ο 21χρονος οδηγός φορτηγού Bledi Mali από την Κορυτσά της Αλβανίας. Ο εργάτης σκοτώθηκε όταν ανατράπηκε το φορτηγό που οδηγούσε. Εργαζόταν ανασφάλιστος σε εργολάβο, ο οποίος προσπάθησε να αποκρύψει το ατύχημα.

ΤΣΙΑΝΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (31 Αυγούστου 2004)

ετών 41 - Ορυχείο Νοτίου Πεδίου (υπάλληλος ΔΕΗ)

Ο εργάτης Τσιανάκας Ιωάννης έχασε στις 13.45 τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τόνους λιγνίτη, στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα. Ο 41χρονος εργάτης οδηγούσε υπηρεσιακό όχημα της ΔΕΗ τύπου τζιπ όταν από άγνωστη αιτία το αυτοκίνητο προσέκρουσε στη δεξιά πλευρά προπορευόμενου χωματουργικού οχήματος που μετέφερε τους 85 τόνους λιγνίτη, με συνέπεια να καταπλακωθεί το τζιπ και ο εργάτης να βρει φρικτό θάνατο.

ΒΑΡΤΑΛΑΜΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (13 Ιούλη 2001)

ετών 36 - Α.Η.Σ. Καρδίας (εργάτης σε εργολάβο)

Στον ατμοηλεκτρικό σταθμό του ΑΗΣ Καρδιάς άφησε την τελευταία του πνοή ο 36χρονος εργάτης Αθανάσιος Βαρταλάμης από την Ποντοκώμη Κοζάνης, την ώρα που χειριζόταν μηχάνημα καθαρισμού. Έχασε την ισορροπία του, έπεσε και παρασύρθηκε από το μηχάνημα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Δούλευε σε εργολάβο

ΤΣΑΝΤΣΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (30 Απριλίου 1999)

ετών 21 - Ορυχείο Νοτίου Πεδίου (εργάτης με 8μηνη σύμβαση)

Παραμονή Πρωτομαγιάς, άφησε την τελευταία του πνοή ο 21χρονος εργάτης Δημήτρης Τσαντσαρίδης, από την Κρυόβρυση Εορδαίας. Ο θάνατος υπήρξε ακαριαίος και προήλθε από ηλεκτροπληξία λόγω βραχυκυκλώματος σε καλώδιο υψηλής τάσης. Ο άτυχος εργάτης προσπαθούσε με άλλους συναδέλφους του να διορθώσει βλάβη σε ταινιόδρομο ορυχείο του νοτίου πεδίου. Οι συνθήκες κάτω απ' τις οποίες συνέβη το νέο θανατηφόρο ατύχημα συνιστούν παραβίαση των κανονισμών λειτουργίας των ορυχείων, που προβλέπουν ότι στις περιπτώσεις που απαιτούνται τέτοιου είδους επιδιορθώσεις, πρέπει να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον ταινιόδρομο. Να σημειωθεί ότι ο άτυχος εργάτης εργαζόταν στη ΔΕΗ για μικρό χρονικό διάστημα, με 8μηνη σύμβαση και όπως είναι φυσικό, στερούνταν της απαραίτητης εμπειρίας για τόσο επικίνδυνες εργασίες, στις οποίες μάλιστα δεν τηρούνταν ούτε ο κανονισμός λειτουργίας.

ΑΡΑΙΛΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (14 Νοεμβρίου 1998)

ετών 38, πατέρας 2 παιδιών - ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (εργάτης στη ΔΕΗ)

Φριχτό θάνατο βρήκε στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ο Γιάννης Αραιλούδης,38 ετών πατέρας δύο παιδιών. Σκοτώθηκε πέφτοντας στον ταινιόδρομο του κυρίου πεδίου της επιχείρησης. Ο άτυχος εργαζόμενος βρέθηκε διαμελισμένος στην αυλή του λιγνίτη του ΑΗΣ, ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους κάρβουνου μετά από δύο μέρες. Οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πιστεύουν ότι ο συνάδελφός τους παρασύρθηκε από την ταινία μεταφοράς του λιγνίτη, καθώς επιχειρούσε να την περάσει, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τον αντιληφθεί για να τον βοηθήσει. Σοβαρές είναι οι ευθύνες της διοίκησης και για το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το ατύχημα μέχρι τη διαπίστωσή του. Το θύμα δε χτύπησε κάρτα με τη λήξη της βάρδιας ούτε και προσήλθε στην εργασία του την Κυριακή, χωρίς ωστόσο αυτή η απουσία να ανησυχήσει κανένα. "Επιβάλλεται με όλους τους τρόπους η εντατικοποίηση και ο ατομικισμός. Για τις βάρδιες λέει η διοίκηση φροντίζουν τα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι απομονωμένος από τους άλλους, ο συνάδελφος να μη ρωτάει για τον συνάδελφο του", δηλώνουν οι εργαζόμενοι.

Αρχειοθήκη ιστολογίου